Technische tips

Van de Zeilmaker,

Ook eigenaren van “oude bootjes” hebben te maken met vernieuwingen. Ramen vergelen, stof is niet meer schoon te krijgen of de delen vallen uit elkaar omdat garen verdwijnt.

En dan? Keuzes maken uit nieuwe doeksoorten en -sluitingen, welke zeilmaker. Dit alles zonder de authentieke uitstraling van uw schip te verliezen. Een hoop vragen en speurtochten naar de juiste weg. Gezellig onderwerp van gesprek, alle ervaringen te delen en samen te voegen.

Ik hoop u voorlopig een in aantal periodieken informatie te geven waar u wat aan heeft. Informatie over onderhoud, over wat  wel of juist niet te doen en de keuze van materiaal. Maar ook over werkwijzen en dergelijke: houd uw zeilmaker op het Authentieke, rechte pad! Vervolgens mag U onder genot van een borrel bedenken wat U ervan vind!

We vatten de koe bij de hoorns en vertellen de eerste keer over de meest gestelde vraag. Mijn ramen, hoe houd ik die schoon?

Met water, zonder zeep. Dus zonder schoonmaakmiddelen in het algemeen. Maar een klein vervelend vlekje dan? Met een beetje wasbenzine soms? NEE !  NIET DOEN !

Door schoonmaakmiddel op de ramen te gebruiken treedt veroudering sneller in. Ze worden sneller geel, of wittig. Ze verharden, worden stug of breken zelfs. Soms worden ze zelfs kleverig of plakkerig. Dit laatste is ook vaak een voortvloeisel uit het gebruik van oplosmiddelen zoals wasbenzine, thinner, alcohol en aceton. Deze hebben een directe schadelijke invloed op de ramen. Deze snelle verouderingen zijn niet direct te zien, maar in het algemeen kan je zeggen dat je bij dit gebruik de leeftijd van een raam door twee deelt.

Wat kan ik dan advieseren? Eigenlijk niets anders dan water met een schone zachte lap. Wat wel word toegepast, geheel voor eigen risico,  is een beetje poetsmiddel, cleaner/wax  zeg maar soort polijstmiddel. LET WEL OP! Ze bevatten oplosmiddel, dus hoe minder beter. Goed naspoelen en napoetsen met water wordt sterk aanbevolen.

Als u de ramen niet meer helder genoeg vind kunt u ze laten vervangen. Meestal worden ze over de oude gezet, op de oude naad. U krijgt dan een dubbele laag raamfolie ter plaatse van de naad.  Wij kiezen er liever voor om het raam iets groter in het doek te zetten. Dit kan als er ruimte genoeg is naast het oude raam. Het resultaat is mooier. Daarbij letten wij goed op de hoeken, ronde hoek of rechte hoek: deze moeten passend zijn bij de vaste ramen in het schip. Doe u zelf en de zeilmaker een plezier, haal de ramen nooit zelf eruit. Het zeil verliest zijn maatvoering .Het gaat trekken en plooien en past soms niet meer op de sluitingen!!!   

 

 

Meer advies of even van gedachten wisselen? U kunt me altijd even bellen. Vraag naar de werkwijze van de zeilmaker of geef aan wat u wilt. Het zijn uw zeilen!

Bart van Gessel

Zeilmakerij Thilo-tex, Zaandam

06-21223060