Technische tips

Granieten aanrecht zelf bouwen

Sinds wij met de bakdekkruiser de Will-ick varen (nu zo'n jaar of tien) hebben we een origineel granieten aanrecht aan boord, die we in die tijd met hulp van een kennis zelf hebben gemaakt. Een paar jaar later heb ik aan de hand van de opgedane ervaring er ook een gemaakt voor de Admar (een salonboot). Maar misschien zegt u, dat zou ik ook wel willen, dan zult u aan de slag moeten. 

Ik zal de werkwijze uitleggen om te komen tot een goed resultaat. 
Als eerste moet er een mal gemaakt worden (zeg maar een bekisting). De binnenkant van de mal moet exact de buitenmaat hebben, dus ook de eventuele schuine kanten. Het blad word 5 cm dik. Voor de gootsteenbak moet U rekening houden met de wanddikte, de wanden van de bak worden ook ongeveer 5 cm dik. Dus de bekisting ongeveer 10 cm groter maken dan de binnenkant van de gootsteenbak.

Als de bekisting klaar is kan begonnen worden met het storten van het aanrecht. Vergeet niet om gelijk de afvoerplug in de bodem te boren want die moet gelijk mee ingestort worden. Een vierkante plug is het mooiste die valt n.l. mooi tussen de tegeltjes in. Allereerst moet het graniet aangemaakt worden met witte of grauwe cement, daar mag best wel een goede hoeveelheid in zodat het een lekker papje wordt. Vervolgens worden eerst de kanten van het blad opgezet met het papje van graniet ongeveer 1cm dik. Daarna wordt de beton op de bodem van het blad en de gootsteenbak gestort.


Er zijn natuurlijk kant en klare zakjes in de handel van beamix betonmortel, maar u kunt ook zelf beton maken van heel fijn grind. De verhouding van de beton is 1-2-3 dat wil zeggen 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Dit door middel van een emmer goed afmeten de verhouding is erg belangrijk. Als het goedje goed gemengd is, dan heel weinig water toevoegen, de beton moet net aan vochtig zijn, anders blijft het in de gootsteenbak niet staan en zakt het, als het te nat is in. U moet namelijk de zijkanten van de bak omhoog zetten. Als het beton op de bodem ligt dan gaat het betonijzer (rond 6) erin, over het blad door de bak en over het blad zowel in de lengte als in de breedte en dan mazen maken van ongeveer 10x10 cm. 



Op de beton in de bodem van de gootsteenbak gaat een laag pure cement van ongeveer 1cm waarin de hardgebakken tegeltjes van 4x4cm gedrukt worden, tussen de tegeltjes komt geen voeg te zitten dus koud tegen elkaar aan en probeer zoveel mogelijk hele tegels te gebruiken want de tegels zijn niet te snijden. De bodem van de gootsteenbak helemaal vol leggen en 1 rij tegels verticaal op de bodem zetten, uiteraard ook in de pure cement. Daarna het geheel met de betonmortel af werken zodat er een glad blad ontstaat, die we ongeveer 0,5 cm. onder de rand houden om later af te werken met het graniet. 
Als het geheel met beton wordt afgewerkt strijk dan gelijk met de spaan een waterkering in het beton en zodanig dat dit naar de gootsteenbak afloopt. Als laatste werkt u het geheel af met een laag graniet die met behulp van een spaan goed verdeeld wordt en goed dicht gewreven en gedraaid, dit moet precies gebeuren anders ontstaan er kale plekken en dat is geen mooi gezicht. Nu zijn we zover dat we het blad kunnen laten drogen (1 of 2 dagen). 
 
Hierna wordt de bekisting verwijderd en komt, als het goed is, een heel dof blad te voorschijn. De volgende behandeling zou ik maar niet binnen doen, waarom zal U duidelijk worden. Het blad moeten we namelijk gaan schuren. Dit gebeurd met een grote haakse slijper en een carborundumsteen (moeilijk woord). Dit gebeurd droog, vandaar dat u dit niet binnen moet doen, want het geeft een onzettende stofwolk. 

Het geheel flink glad schuren en alle hoeken rond schuren. Daarna komt het polijsten aan de beurt. Met een vierkante fijnere steen en daarna verder schuren met een nog fijnere steen. Deze laatste behandelingen doet u met water en net zolang schuren totdat het oppervlak helemaal glad is. Van dit werk krijgt u enorme spierballen want het is heel zwaar werk, maar als u geduld heeft en maar lang genoeg blijft schuren is het eind resultaat heel mooi en bent u de inspanning snel vergeten.

Wat het materiaal betreft, het graniet heb ik in Leiden gekocht bij een, hoe kan het anders, granitobedrijf, in dit geval Candido. En de hardgebakken tegeltjes bij de tegelhandel in Leiden. Maar wellicht kunt u het ook bij u in de buurt vinden. Het is misschien even zoeken naar de bedrijven, maar ze zijn er ongetwijfeld nog. 

Ik hoop dat ik u een beetje op weg heb geholpen om onze schepen weer het originele karakter terug te geven. Mochten we elkaar tegenkomen op een of ander evenement, dan bent u uiteraard van harte welkom bij ons aan boord en ik heb aan boord een serie foto's liggen van dit hele verhaal. 

Als er nog vragen zijn dan kunt u mij mailen

Henk Koelewijn a/b Will-ick.