Technische tips

Gat in de Romp

Tijdens de werkzaamheden onder de luiken van de Admar kwam ik een paar roestplekken tegen, dus dacht ik maar even wegbikken om meer te voorkomen. Eenmaal aan het bikken sloeg ik een klein gaatje in de bodem onder de waterlijn, met het gevolg dat het water naar binnen spoot. Dat was even schrikken en de vraag was hoe moet ik dit oplossen. 

Na snel nadenken heb ik er maar even een houten prop in gedaan, maar dat kan natuurlijk niet blijven zitten. Maar wel genoeg tijd om naar huis te gaan en daar een afdoende oplossing te bedenken. De oplossing is eigenlijk simpel, een bout van 8mm aan de draadkant even wat afslijpen en een klein gaatje er dwars doorheen boren, waarom zal straks duidelijk worden. Tevens twee kleine vierkant plaatjes gemaakt en een kurkpakking. En dan weer rap naar de boot. 

Het gaatje opgeboord naar 8mm om daar de bout doorheen te steken. Door het gaatje in de romp een ijzerdraadje gestoken en de buurman heeft met de pikhaak het draadje aan de buitenkant naar boven gehaald. Daaraan de bout bevestigd met het vierkante plaatje en de kurkpakking en langzaam de bout op z'n plek getrokken, aan de binnenkant ook het plaatje en de pakking gedaan en de moer stevig aan gedraaid en 
HET LEK WAS DICHT. Dat scheelt weer een hoop geld, want de boot hoeft nu niet meteen op de kant. Misschien is dit ook voor andere een goede tip vandaar dit stukje in de Periodiek.


J.Knetsch uit Katwijk a/b van de ADMAR.