Technische tips

Hoe timmer ik mijn boot in

De laatste tijd krijg ik nogal veel vragen van; “Hoe timmer ik mijn boot in?” Hier een paar tips en voorbeelden.
Als het schip nog kaal is dan adviseer ik, behandel het staal met een conserveringsmiddel zoals: Owatrol of RSL (Owatrol waar menie aan toegevoegd is). Daarna menieën en eventueel grondverven. Het beste is om daarna nog één of tweemaal af te lakken met glansverf, dat mag uiteraard met resten van een kleur die u toevallig nog hebt staan. Glansverf is n.l. veel dichter en sterker dan grondverf of menie. U kunt dan nog kiezen of u de verf, als die goed is ingedroogd, in te smeren met lijnolie, waar wat sicatief aan toegevoegd is, of constentievet o.i.d.
Als het grondhout geplaatst wordt, dat op maat zagen en daarna ook weer behandelen met grondverf, en dan zeker de zaagkanten meerdere malen. Het liefst tot er totaal geen verf meer indringt. Ieder kan voor zich weten of hij/zij de boot wil isoleren. Als je daadwerkelijk met het echte in timmeren wil beginnen, maak dan van karton of triplex eerst wat mallen zodat je het dure hout niet verkeerd zaagt. Laat een kleine overmaat aan het hout zitten zodat er bij een kleine correctie nog wat afgeschaafd of geschuurd kan worden.
Maak van tevoren ook een goede schets of tekening van wat je precies wilt. Ga rustig te werk en als je het even niet meer ziet zitten dan gewoon met rust laten tot een ander tijdstip of iets anders gaan doen b.v. schilderen. Het komt ook regelmatig voor dat men een dip krijgt, gewoon over je heen laten komen en na een paar dagen weer met goede moed verder gaan.
Als de boot in getimmerd wordt met triplex of multiplex (het liefst watervast gelijmd), dan de achterzijde en de kopse kanten behandelen met grondverf of blanke lak. Is het materiaal op maat, dan een keer behandelen met blanke lak of olie om zwarte vingers/vlekken te voorkomen.
Het materiaal plaatsen en daarna zoveel als mogelijk alles aflakken bij een goede temperatuur en vochtigheidsgraad.
Als er vragen zijn, iedereen kan mij bellen of emaillen ook voor andere technische problemen.