Technische tips

Micro-organisme vervuilt diesel

Bij het bunkeren van dieselolie krijg je soms meer mee dan waarvoor je betaalt. Geen bonus van de leverancier, maar bacteriën die het brandstofsysteem kunnen verstoppen en aanvreten. Na verloop van tijd presteert de motor steeds minder en kan op het laatst stilvallen..


Het risico van vervuilde diesel bestaat met name bij bunkerstations voor de recreatievaart, zo blijkt uit onderzoek. Hoe en waar precies de olie besmet is geraakt, daar zijn de deskundigen nog niet uit. In rustig vaarwater zakt de bacteriële vervuiling als bezinksel naar de tankbodem. Is het een zwavelreducerende bacterie, dan is deze zuurstofarme omgeving al ideaal genoeg om zich te vermenigvuldigen en een agressief zuur te produceren dat de tankwand aanvreet. Gelukkig komt deze variant niet zoveel voor.

De bacteriesoort die verstoppingen van leidingen, filters en verstuivers kan veroorzaken, steekt helaas wel regelmatig de kop op. Vrij en onvermengd water in de tank is daarvoor een goede voedingsbodem. Onrustig vaarwater brengt het vuile bezinksel aan het zweven, zodat de organismen zich door het gehele brandstof systeem kunnen verspreiden. Hoe warmer de olie, hoe sneller de bacterie zich vermenigvuldigt en een verstoppende gelei afscheidt.

Is er wat te doen tegen de vervuilende bacterie? Gelukkig wel. Een aantal olieleveranciers voegt zelf al biociden toe aan de brandstof om de bacteriën te doden. Het middel is vrij te koop. Een andere remedie is bij het tanken spiritus of een andere alcohol door de brandstof te mengen (verhouding 1:200) die het vrije water bindt. De beste resultaten worden echter behaald door het monteren van één of meer magneetfilters. Op een nog niet verklaarde wijze ontregelt het magnetisch veld de bacterie, zodat deze niet meer groeit.