Technische tips

Ventilatie bij koken:  Zo doe je dat

Zo doe je dat

Deze keer een handigheidje wat uiterst makkelijk te realiseren is.

De kombuis van onze scheepjes zijn over het algemeen niet zo groot, als uit eten gaan geen optie is of je ligt ergens waar niets te krijgen is, moet er op een gegeven moment toch wat op tafel komen.

In ons geval was het, zeker het bij mooi weer, vaak geen pretje om in de warme kombuis te duiken om een al dan niet uitgebreide maaltijd te fabriceren.

Als het zonnetje nog lekker op de boot schijnt en de gaspitten gaan aan lijkt het steeds warmer te worden, als er dan ook nog een koekenpan aan te pas komt met hete boter is de luchtniveau in de kombuis tegen het afgaan van de rookmelder aan en een vetwalm vult de hele ruimte.

In ons geval kwam er soms een zwaar transpirerende kokkin uit het vooronder met een overigens heerlijke maaltijd maar de etensluchtjes waren toch wel weer een nadeel.

Dus voor de knutselaars onder ons gaan we een alternatieve afzuigkap maken. Oude Glorie mensen komen, op zoek naar dat koperen hebbedingetje best wel eens in een kringloop winkel. Zoek dan in de bakken onderin eens naar een computer ventilatortje van een redelijk formaat, lukt dat niet dan heeft die handige neef/broer wel een oplossing.

Meestal zijn die ventilatortjes 12 volt (staat er duidelijk op) en kosten vaak heel weinig, dus heel handig voor op de boot, en u zult versteld staan over de hoeveelheid lucht die ze verplaatsen. Vaak na een paar “kookbeurten” is de ventilator al behoorlijk vettig, scheelt ook weer in het soppen van de kombuis.

Het mooie van onze boten is dat ze allemaal anders zijn, dus er moet zelf iets bedacht worden hoe je de ventilator voor of bij de patrijspoorten zet. Een 12 volt aansluiting met een stekker moet toch ook wel te doen zijn.

In ons geval is hij op een houten blokje gemonteerd (daar kan ook b.v. een magneet of klittenband in/aan) en zodra er eten gemaakt gaat worden wordt het kleine wondertje uit een oude groene beschuitbus gehaald en afhankelijk waar de wind op de boot staat in de patrijspoort gezet, stekker erin en de bakluchtjes gaan naar de buren.

Op bijgaande foto’s onze eenvoudige maar goed werkende afzuiger. 

Fred van Ameijde

Coördinator T.C.