Plaats van de oude kruidenier

 

Het is al weer even geleden maar elke keer als we boodschappen doen kunnen we de herinnering terug halen. Hoe zo?

In de zomer van 2019 hebben we een tocht gemaakt van uit Spakenburg via Amsterdam door Noord Holland. Van de tijd dat we nog zeilden met een staverse jol kennen we de Sixhaven in Amsterdam Noord tegenover het centraal station. Een leuke haven en een heel vriendelijke havenmeester. Even lopen naar de pont over het IJ en met 15 minuten sta je op de Dam.

Maar ons doel was Noord Holland dus de volgende dag via Zijkanaal G richting Zaandam. Varend door de Voorzaan kom je bij de sluis. Een aanrader is om het kleine monumentale sluisje aan de westkant te nemen. Henk Brunt was hier jaren lang vrijwilliger voor de bediening van het schutten. Op de Zaan komt al snel de geur van cacao over het water aandrijven. Best aangenaam, …. Als je van chocolade houdt.

Na enkele bochten komt de eerste molen van de beroemde Zaanse Schans in beeld. Nu wordt het goed opletten! Net na houtzaagmolen Het Jonge Schaap is er aan de oostoever een kleine aanleg steiger. Als deze vrij is MOET je daar gaan liggen! Tot ca. 18.00 uur komt er stroom aan toeristen  voorbij. Hierbij zijn de Aziatische landen sterk over vertegenwoordigd. Velen weten ook de aanleg steiger te vinden omdat van af die plek mooie foto’s van de molens kunnen worden gemaakt. Tijdens deze drukte is het een aanrader om naar het buurtschap Zaanse Schans te wandelen. Hier is  in 1887 het wereldbedrijf Albert Hein ontstaan. Het eerste kruidenierswinkeltje waar de familie Hein 136 jaar geleden staat nog steeds in dit buurtschap. Ook voor een versnapering of wat eten is hier volop gelegenheid.

Als aan het begin van de avond de stoet van wandelaars over de dijk opdroogt daalt de zon langzaam boven de prachtige gevels van Zaandijk. Deze plek is een absolute aanrader voor watersporters en voor Oude Glorianen in het bijzonder. Een prettige bijkomstigheid is dat het niet nodig is om een wekker te zetten. Om een redelijke tijd van ca. 9.00 uur wordt je gewekt door oosters stemgeluid. Maar wat blijft is de mooie herinnering.